Eşsiz bir takım oyuncusu olan Maya Moore’a veda

semaver

New member
Maya Moore ile ilgili en net anılarımdan birinin basketbolla ve adalet için verdiği mücadeleyle hiçbir ilgisi yok.

Dört yıl önce onu Atlanta’daki Passion City Kilisesi’nde bir koroda şarkı söylerken izlemenin anısı.

Şarkıyı hatırlamıyorum ama koroyla birlikte ruhani bir şarkı söylerken bıraktığı izlenimi hatırlıyorum. Moore, grupla uyum sağlamakta ve bir ritim bulmakta rahat. Ayrıca göze çarpabilir ve kendi şarkısını yapabilir.

Ekiple sabırla birlik olan ancak son derece bireysel olan bu karışım, hiç şüphesiz Naismith Memorial Basketbol Onur Listesi’ne girmekle sonuçlanacak bir kariyerin ayırt edici özelliğidir.

Onu, Moore serbest bırakılmasını sağlamak için yıldız gücünü başarılı bir şekilde kullanana kadar hırsızlık ve ölümcül bir silahla saldırıdan 50 yıl hapis yatan Missouri mahkumu Jonathan Irons’ı serbest bırakmaya iten kalitedir. Sonra benim gibi yakın vakanüvisleri bile şaşırtacak şekilde Irons ile evlendi.

Bu topluluk liderliği ve bağımsızlık niteliklerini hayatının bir sonraki aşamasına taşıyor. Moore Pazartesi günü Irons’la birlikte yazdığı Love and Justice: A Story of Triumph on Two Different Courts kitabının tanıtım turu sırasında bir daha asla yüksek seviyede basketbol oynamayacağını duyurdu. Kendi çapındaki çoğu oyuncu için orta kariyer yaşında olan 33 yaşında resmen emekli oluyor. Son maçı, 2018 WNBA Playoff’larında Los Angeles Sparks’a yenildi.

Moore, her zaman olduğu gibi, senaryoyu aldı ve kendisinin yaptı.

“Oynadığımda her zaman enerji getirmeye çalıştım, yaptığım şeye her zaman ışık, neşe ve yoğunluk getirmeye çalıştım,” dedi duyurusunun ardından. “Umarım insanlar beni sahip olduğu her şeyi veren biri olarak görmüşlerdir.” Başka bir umuda dikkat çekerek devam etti: Hayranların onun basketbola ve “insanların bu yaşam yolculuğuna uyduğu yere” dair sağlıklı bir bakış açısına sahip olduğunu da söyleyebilmesi.

Moore’u diğerlerinden ayıran şey, basketboldan kendisine verdiği örnek. Sporcuların ütüleri serbest bırakmak için oyunu bırakmaları ve savaşmaya devam etmeleri moda olmadan önce adalet için savaşarak adalet ve hapishane sistemlerindeki değişiklikler için başkalarının takip etmesi için bir yol gösterici oldu.

İstifası şaşırtmadı. Son yıllarda spor salonunda egzersiz yaparken terlediğini gösteren herhangi bir sosyal medya gönderisi yok gibi. Özellikle özel hayatında, toplum içine çıktığında son derece memnun görünüyordu, ütüler neredeyse her zaman yanındaydı.

Şimdi onun mirasının değerlendirmesini yapmanın tam zamanı. Sahada onun gibi çok az kişi vardı.

Gol atabilir, ribaunt alabilir, pas verebilir, istediği zaman savunabilir ve takımını sahadaki bir koç gibi yönetebilirdi. O ana bağlı olarak diğerlerinden daha hızlı veya daha yavaş olmak üzere kendi hızında hareket etti. Bununla birlikte, #23 her zaman mükemmel bir zamanda göründü ve sonuçlar da bunu doğruluyor.

UConn’un oynadığı iki NCAA oyunu. ABD milli takımı için iki Olimpiyat altın madalyası. Dört WNBA şampiyonası Minnesota Lynx’e liderlik ediyor. Uluslararası liglerde birçok galibiyet ve birçok MVP ödülü.

Saha dışında daha da olağanüstüydü.

30 yaşına gelmeden Hall of Famer kalibresinde bir kariyerden çıkın – kim yapar?

İmkansız görünen bir görevi üstlenmek için parlak ışıktan dışarı çıkın – maksimum güvenlikli bir hapishanede tutulan bir mahkum için özgürlük kazanmak – bunu kim yapar?

Maya Moore, tek kişi.

2019’da Ütüleri serbest bırakmak için çalışırken onu haftalarca takip ettim. Başı belada olan aileler için bir Atlanta acil durum barınağına gittiğimizde ve Irons’ı hapishanede ziyaret etmek için Missouri’nin merkezindeki No More Victims Road’a gittiğimizde, restoranlarda ve kilisesinde, Atlanta konağında röportajlar yapıldı. Moore hakkında beni en çok etkileyen şey, kalbi ve aklıydı.

Onları bazen biraz sinir bozucu bulduğumu kabul ediyorum. Sadece durakladıktan, yavaşladıktan ve nasıl algılanabileceğini düşündükten sonra soruları yanıtlıyor gibiydi. Moore’un bir muhabire yanıt verme biçiminin, onun diğer her şeye gösterdiği özeni yansıttığını anlamam biraz zaman aldı. O kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara düşünür. Sonra kara kara düşündüğünü ve düşündüğünü söyler.

İnancı hakkında ciddiyetle konuşarak, şöhretin bedeli, toplumun nasıl daha iyiye veya daha kötüye doğru değiştiği ve ceza adaleti sisteminde ve ötesinde siyahlara yönelik adaletsizliğin tarihi hakkında felsefe yaparak neredeyse her zaman teslim oldu.

Bekar bir anne ve bir grup geniş aile tarafından büyütüldü, ona küçük yaşlardan itibaren dünyadan sıyrılırken dimdik yürümesi öğretildi. Asla kalabalığı takip etmezdi. O liderlik edecekti.

Colin Kaepernick’i gergin geçen on yılda ırksal adaletsizliği protesto eden ilk önde gelen profesyonel sporcu olarak görme eğilimi var. Ancak Kaepernick’ten önce, 2016 yazında Moore, Lynx takım arkadaşlarına değişim çağrılarında liderlik etti. Takım formalarının üzerine siyah tişört giydi. Ön yüzünde “Değişim Bizimle Başlar” ibareleri yer alıyordu. Adalet ve hesap verebilirlik.” Arka yüzünde, Alton Sterling ve Philando Castile isimleriyle birlikte “Siyahların Hayatı Önemlidir” yazıyor, bu yaz polis tarafından vurularak öldürülen iki siyah adam ve silahlı bir adam tarafından ölümcül şekilde vurulan beş polis memurunu onurlandıran Dallas Polis Kalkanı. polis vahşetine karşı barışçıl bir protestoyu bozdu.

Moore tepkiyle karşılaştı, ancak caydırılmadı. “Sesimi bulmuştum” dedi.

Dürüst olmaya istekli olması çok mantıklıydı. İnançlarından geliyordu. Ve gençliğinden beri bildiği Irons’la olan bağlantısı hakkında.

Irons’ın hapsedilmesinin ilk yıllarında, Moore’un hapishane papazlığına derinden dahil olan büyük amcaları ve vaftiz ebeveynleri, onu kanatları altına aldılar ve ona ailedenmiş gibi davrandılar. Sonunda, Maya ve Jonathan’ın ilişkisi, kardeş olarak tanımladıkları ilişkiden çok daha derin bir şeye dönüşecekti. İlginin Demir’in özgürlük arayışına gölge düşüreceğinden korkarak, bunu kendi alanındaki hemen hemen herkesten bir sır olarak sakladı, ancak o hâlâ hapisteyken ona aşık oldu.

Onun sayesinde adaletsizliğin bedelini çok iyi biliyordu.

Moore için sırada ne var? Kesin olarak söyleyemem, onun dışında, toplum içinde olduğu kadar perde arkasında da ceza adaleti sistemi reformu için baskı yapmasını bekliyorum. Büyük olasılıkla, finansal olarak güvende olmak için oyun oynayarak ve onaylayarak yeterince para kazandı. (Pek müsrif değil. Bir süre önce onunla görüştüğümde, 2006 Honda Civic’iyle şehirde dolaşarak Irons Atlanta’yı göstermekten neşeyle bahsediyordu.)

O ve Irons’ın artık geçen yılın başlarında doğan Jonathan Jr. adında bir oğulları var. Röportajlarında ailelerini genişletmeyi umduklarını söyledi.

Bir keresinde bana “Daha az ünlü bir hayat yaşamak için istifa ediyorum” demişti. “Bir sporcu olarak hayatımda olduğundan daha az görünür olduğum bir hayat. Görevden ayrıldım, böylece umarım dünyaya hizmet eden şeyleri, bitene kadar görünmeyebilecek şekillerde yapabilirim.”

Bu dört yıl önceydi. O zaman da doğruydu, şimdi de doğru.