Andy Murray: Üç Büyükler için tenisin hayırsever dikeni ve çok daha fazlası

semaver

New member
Akışınıza daha fazla Wimbledon hikayesi eklemek için burayı tıklayın.

Bundan yüz yıl sonra, bir tenis meraklısı kulağının yanında asılı duran holograma 21. yüzyılın başlarındaki büyük erkek oyuncular hakkında sorular soracak.

Hologram, “Üç Büyükler” olarak bilinen üç oyuncudan oluşan üçlü hükümdarlık hakkında şiirsel bir ifade sunacak: Roger Federer, Novak Djokovic ve Rafael Nadal. Nükleer güçle çalışan tellerin ve saatte 200 mil hızla servislerin icat edilmesinden önce spora hakim oldular ve aralarında 70 civarında Grand Slam şampiyonluğu kazandılar.

Sonra, neredeyse geçerken, turlar Alpha Centauri'nin ötegezegenlerine yayılmadan önce, Dünya'nın en önemli turnuvalarından bazılarını kazanan birkaç kişiden bahsediliyor.

“Stan Wawrinka ve Andy Murray'in her biri üçer Grand Slam kazandı ve Üç Büyükler döneminin en iyi ikinci oyuncuları oldular.” hologram söyleyecektir.

2124'ün İnsanları: Hologramlarınıza güvenmeyin, özellikle de kariyerinin muhtemelen sondan bir önceki turnuvası olan son Wimbledon müsabakasında, 21 yaşındaki bir oyuncunun son dakikada karışık çiftlerde oynama kararına katlanmak zorunda kaldığını söylediklerinde. onunla ikili maçı iptal et. Wimbledon'da ikinci haftaya girerek yeni başlayan kariyerini yeniden canlandıran vatandaşı Emma Raducanu, açık kurada tekler şansını idolü Murray'in sahaya çıkma şansına tercih etmek için çekildi. Wimbledon sahasındaki son maç.

Andy Murray kariyerini beklentilere meydan okuyarak ve onları karşılama baskısını hissederek geçirdi. (Mike Hewitt/Getty Images)

Dolayısıyla, Olimpiyatlara çifte katılım planlanmadığı sürece, bu gerçekten Wimbledon'un sonudur ve tenis sözlüğünde hak ettiği yeri güvence altına alma çabası başlayabilir. Harika bir kariyere sahip olağanüstü bir oyuncu olan Wawrinka'yı kızdırmak istemem ama Murray son otuz yılını tenisle ilgili geleneklere karşı gelerek ve tenisle ilgili pek çok varsayıma karşı gelerek, kullandıkları hologramlar ve tenis meraklıları aynı anda ondan bahsetmedi. .

Belki de Murray'in geçtiğimiz bir buçuk yıl boyunca, sporun en büyük etkinliklerinde kesin sonuç elde etmek için başka bir koşuya umutsuzca devam etmesini sağlayan şey de budur, neredeyse herkes bunun yıldızlarda yazılı olmadığını anladıktan çok sonra. Belki de bu yüzden merdivenleri tırmanmak bir çile haline gelirken dünyanın en iyi oyuncularıyla rekabet etmek için sahalara topallayarak çıktı.

Mart ayında Murray, Indian Wells, California'da bir otelin spor salonunda sabah saat 4'te eski profesyonel ve uzun süreli antrenör Brad Gilbert ile birlikteydi. Erken kalkan, jet-lag'li, uykusuz bir İskoç, yeni raket teknolojisi hakkında sohbet etti ve Murray, Gilbert'e ona ekstra bir şey verebilecek yeni bir raket bulmuş olabileceğini söyledi… o özel şeyi.

Hala büyüye sahip olduğunu kanıtlayabilecek bir şey.

Belki de Murray gerçekten işiyle ilgili her şeyi sevdiği için kalmıştı; ellerindeki raketin verdiği his, dünyayı dolaşan bir süperstarın hayatı, rekabetin hararetiyle gelen benzersiz yükselişler. Jannik Sinner ve Carlos Alcaraz gibi oyuncuların kariyerlerine başlamalarını izlerken kıskançlıktan yanıyordu. Eğer yapabilseydi, her şeye yeniden başlamayı tercih ederdi, herhangi bir şeyi değiştirmek için değil, sadece her şeyi yeniden yapmayı tercih ettiği için.

Geçen yıl Surbiton'da, Wimbledon öncesinde sahada daha fazla vakit geçirmek için Fransa Açık yerine Challenger etkinliğine katıldığında “Tenis oynamak istiyorum çünkü biliyorsunuz, bundan keyif alıyorum” dedi.

“Bayıldım. Bu benim için çok büyük bir angarya değil.”

Murray ve yeni Yonex raketi, 2024'ün başlarında Cenevre'de. (Fabrice Coffrini / AFP, Getty Images aracılığıyla)

1000 oyun boyunca mücadele ederken öyle görünse de aslında hiçbir zaman öyle olmadı. Ama aynı zamanda sevdiği bir oyunu oynamanın ve kendisi ve sporu hakkındaki hemen hemen her varsayımı çürütmenin neşesi de vardı.

İlk başta bir İskoçun genç tenisinde iyi olabileceği fikri vardı. Golf belki ama tenis değil. Tenis dostu bölgelerden rekabet edilemeyecek kadar çok yetenekli çocuk vardı. Çok fazla kapalı kort yoktu ve annesi Judy dışında çok fazla deneyimli antrenör yoktu ve ağabeyi Jamie dışında kesinlikle gelişimini destekleyecek yeterli düzeyde birinci sınıf rekabet yoktu.

Murray bunun kendisini caydırmasına izin vermedi; bu ister ilk gelişim yıllarında daha sıkı antrenman yapması, ister akranlarından çok azının cesaret edebildiği radikal adımı atması anlamına geliyordu.

“Annem sadece ikimiz için değil, oyuncular için de belli bir performans düzeyinde bir ortam yaratmak ve bizi mümkün olduğunca sık bir araya getirmek için elinden geleni yaptı çünkü bunun ne kadar zor olduğunu anladı. ” dedi Jamie Murray geçen yıl bir röportajda.

“Andy'nin 15 yaşındayken İspanya'ya gittiği ve şu kararı verdiği çok açık: 'Gerçekten bir tenisçi olmak istiyorum ve bunu yapabilmek için İspanya'ya antrenman yapmalıyım'. Belli ki çok inatçıydı ve gitti. Evde kaldım.”

Teniste alışkanlıklar erken yaşlarda oluşur. Çoğu durumda, 25 yaşındaki birinin forehand'i 15 yaşındaki bir çocuğunkinden pek farklı görünmüyor. Aynı şey, Murray'in geleneksel bilgeliğe isyan etme eğilimi gibi tutum ve yaklaşımlar için de geçerli.

Yani Andy, genç kariyerin güzel ama Federer'e, Nadal'a ve hatta genç arkadaşın Djokovic'e karşı kesinlikle fazla bir şey kazanamayacaksın. Yanlış zamanda doğdum. Şanssız.

Nadal'ı yedi kez, Federer ve Djokovic'i ise on bir kez yendi.

Murray ve Sırbistan'dan arkadaşı 2006 Avustralya Açık'ta birlikte çiftlerde oynuyorlar. (Clive Brunskill/Getty Images)

Tamam Andy, ara sıra en iyi oyunculara karşı kazanabiliyor olmak güzel, ama bir İngiliz neredeyse yüzyıldır Grand Slam kazanamadı. Bu olamaz.

Daha sonra 2012'de Amerika Açık'ı, 2013 ve 2016'da ise Wimbledon'u kazandı; buna rağmen, modern zamanlarda herhangi bir oyuncunun Merkez Kort'ta hissettiği baskıdan daha büyük bir baskıya rağmen.

Ve büyük turnuvaların finallerinde veya yarı finallerinde aldığı birçok yenilgi gibi, yalnızca Djokovic veya Federer'e karşı kazandığı beş Avustralya Açık finali de dahil olmak üzere yenilgilerini de unutmayın.

Geçen yıl bir röportajda, “Kariyerleri boyunca her yıl bu turnuvaları yaklaşık 12 kez kazanan oyunculara karşı oynuyorum” diye hatırladı.

Ve yine de, 14 Masters 1000 şampiyonluğu da dahil olmak üzere 46 turnuva kazandı; Grand Slam'in hemen altında, Büyük Üç dışında zamanının tüm oyuncularından çok daha fazla kazandı. Wawrinka'yı eleştirmek istemiyorum ama 16 şampiyonluk kazandı, bunlardan sadece biri Masters 1000 oldu.

Tamam Andy ama bu çağda en üst noktaya ulaşmak ulaşılamaz.

Bunu 2016'da, Nadal ve Djokovic'in hâlâ en iyi durumda olduğu ve Federer'in hâlâ Grand Slam'leri kazanacağı ve önünde finallere ulaşacağı üç yıl daha olduğu sırada yaptı.

Kolay değildi.

daha derine git

DAHA DERİNE GİT

Andy Murray'nin Elli Tonu

“Temelde her şeyi yaptım, biliyorsun,” diye hatırladı. “Koşu parkurundaydım. Spor salonundaydım, ağırlık kaldırıyordum, core antrenmanı yapıyordum, sıcak yoga yapıyordum, sprint ve hız antrenmanı yapıyordum, sadece hepsini yapıyordum.

Bunun bedelini ödedi çünkü kalçası o kadar çok zorlandı ki 2019'da yüzey yenileme ameliyatı geçirmek zorunda kaldı. Doktorlar ona bir gün tekrar çocuklarıyla tenis oynayabilirse mutlu olacağını söylediler. Bu sözlerini elinden geldiğince yanlış olduklarını kanıtlamak için bir mücadeleye dönüştürdü ve geçen yaz dünya sıralamasında 36. sıraya yükseldi.

Büyük ölçüde metalden yapılmış bir kalçanın sınırlarını test eden ilk elit sporculardan biri olarak bir tür kobay olmaktan hoşlanıyordu.

Murray'in kalçası başlangıçta onu raydan çıkardı, ancak daha sonra kariyerinin sembolü haline geldi. (Getty Images aracılığıyla Ashley Western/CameraSport)

“Hiç kimse bu hattın nerede olduğunu gerçekten bilmiyor” dedi.

“Bunun ne olduğunu görmek istiyorum.”

Ancak bunların hepsi onun içindeki rekabetçi baş belasıydı ve bu, sporda bastırılan veya kaçınılan konulara ve insanlara karşı saha dışı empatisine kadar uzanıyordu.

Erkek tenisçiler hiçbir zaman kadın tenisine pek saygı göstermediler. Murray devam etti ve Amelie Mauresmo adında bir antrenör tuttu.

Ayrıca nadiren oyuncu arkadaşları hakkında kötü konuşurlar veya içlerinden birinin büyük rahatsızlık duymasına neden olabilecek eylemleri desteklerler. Murray, ATP Turu'nun Alexander Zverev'e yönelik aile içi şiddet iddialarını araştıracağını açıklamadan önce aylarca tereddüt etmesi nedeniyle ilk eleştirenlerden biriydi. Alman oyuncu, Fransa Açık'ta eski kız arkadaşı ve çocuğunun annesi tarafından açılan davayla mahkemeden çıktı.

Murray, Miami'de bir apartman dairesi satın aldı ve onlardan neler öğrenebileceğini görmek için NBA oyuncularının antrenman ve iş alışkanlıklarını inceledi. Yönetim şirketlerinin sporculara davranışını beğenmeyince kendi işini açtı. Danışmanları ona bunun berbat bir fikir olduğunu söylemesine rağmen, İskoçya'da ailesinin düğünleri ve diğer önemli günleri kutladığı eski, köhne bir otel satın aldı. O ve eşi Kim burayı lüks bir tesise dönüştürdüler. Sanat koleksiyonu yapıyor.

Murray, 2013'te Wimbledon'u kazandıktan sonra Kim ve ekibine katıldı. (Clive Brunskill/Getty Images)

Herkes emekliliğini planlamaya başladığında elbette o tenis kortunu asla terk etmeyecekti. Elbette bunu kendi yöntemiyle yapacaktı, vücudundan ve yılın başlarında denediği ve sabah saat 4'te onu terk eden yeni Yonex raketinden geriye kalan her küçük zafer şansını elden çıkarmaya çalışacaktı. Gilbert Miami'de.

Kolayca pes etmedi ve hatta omurga kisti nedeniyle yapılan sırt ameliyatından sonra Merkez Kort'ta muhtemelen kaybedeceği son tekler maçına zamanında dönmeye çalıştı. Murray'nin iki setten geri dönüş rekorunu elinde tutmasının ve bu açığı 11 kez aşmasının bir nedeni var; en son 2023 Avustralya Açık'ta beş galibiyet elde etmişti. Saat 45 dakika ve Thanasi Kokkinakis'i 4-6, 6-7 (4), 7-6 (5), 6-3, 7-5'lik setlerle mağlup ettikten kısa bir süre sonra, sabahın 4'ünde..

Yaklaşık 30 yıl boyunca hayatınızı ve tenis sporunu bu şekilde yaşadığınızda eski alışkanlıklar zor ölür.

Murray sonun eninde sonunda geleceğini biliyordu.

Geleneksel bilgeliğe meydan okumak bir şeydir. Zamanı ve yaşı yenmek tamamen farklı bir konudur. Murray elinden gelenin en iyisini yapmak zorundaydı ki bu da en zor şeyin en kolay kısmıydı çünkü başka bir yol bilmiyordu.

(En iyi fotoğraflar: Joe Toth/AELTC Pool, Simon Bruty/Anychance / Getty Images; Tasarım: Dan Goldfarb Atlet)​