“Yemekleri artık doğru düzgün sindiremiyorum”: Bir futbol kulübü yönetmenin her şeyi kapsayan baskısı

semaver

New member
Pep Guardiola'nın semptom listesi uzun ve endişe verici. Uyku sorunları yaşıyor. Akşamları sadece hafif yemekler yiyebilir. Bazı günler hiç yemek yemiyor. Aklı sürekli başka yerlere gittiği için okumakta zorlanıyor. Bazen kendini çok yalnız hissediyor. İşler o kadar kötüye gidebilir ki fiziksel biçimler alabilirler: sırt ağrısı atakları, ciltte çatlaklar.

Bunlar, Manchester City menajerinin sıkışıp kaldığı, takımının çıkmaza girdiği ve kendisinin iki ayın büyük bir kısmını bunu durdurmaya çalışarak harcadığı ancak sonuç alamadığı anlarla sınırlı değil. Kendi ifadesine göre o hep böyledir. Guardiola iş yerinde işler iyi giderken bile uyuyamıyor, yemek yiyemiyor ve rahatlayamıyor.

Guardiola'nın belki de en güvendiği sırdaşı Manel Estiarte bunu “32 dakika kanunu” olarak nitelendirdi. Estiarte, Guardiola'yla, arkadaşının başka bir konu hakkında (kelimenin tam anlamıyla başka herhangi bir konu) hakkında, düşünceleri tekrar futbola dönene kadar ne kadar süre konuşabileceğini tam olarak hesaplamak için yeterince zaman geçirmişti.

Bu görüntü uzun zamandan beri Guardiola'nın mitolojisinin bir parçası haline geldi. O, obsesif kompulsif bir dahi, beyni sürekli fokurdayıp pırpır ediyor, sinapsları sürekli yanıyor. Barselona, Bayern Münih ve ardından City'deki ekipleri, onun fikirlerini mükemmel bir şekilde temsil ediyor. Onun zekası yalnızca hayal gücünün sınırlarıyla sınırlıydı.

Ancak son aylarda bu taahhüdün maliyeti ortaya çıktı. City'nin formu düşerken Guardiola en az iki alışılmadık derecede karanlık röportaj verdi: Birincisi İspanyol şef Dani Garcia ile, ardından Prime Video Sport'ta eski takım arkadaşı ve uzun süredir arkadaşı olan Luca Toni ile. İlkine “futbol menajeri olmanın yalnızlığını” ve yenilgi durumunda “yatak odasının kapısını kapatıp ışıkları kapatırsanız” “hiçbir teselli kalmayacağını” nasıl bulduğunu anlattı.

Bu arada Toni'ye sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı: “iki (veya) üç yıldır” mücadele ettiği cilt sorunu, uyku ve yemek yeme sorunları. Sanki metabolik değişim kalıcıymış gibi, “Artık yiyecekleri düzgün bir şekilde sindiremiyorum” dedi. Bazen “aklını kaybettiğini” söyledi.

Guardiola, Manchester City'nin bu ay Crystal Palace ile yaptığı 2-2'lik beraberlikte (Ryan Pierse/Getty Images)

Bu konuda bu kadar gerçekçi olması – sadece birkaç gün sonra “iyi” olduğu konusunda ısrar edebildi – bunların hiçbirinin yeni olmamasından kaynaklanıyor olabilir, aslında değil. Barselona'daki son yılında neredeyse hiç uyuyamadı. City, 2019'da Premier Lig şampiyonluğu için Liverpool'u yendiğinde maç günlerinde yemek yemeyi çoktan bırakmıştı. 2018'de Liverpool Üniversitesi'nde verdiği bir derste, rahatlamak için kitap okuyamadığını çünkü “Okumaya başlıyorum ve farkına bile varmadan Jurgen Klopp hakkında okuyorum” demişti.

Ya da belki bunun nedeni işinde standart bir gerçeklik haline gelmesidir. Yönetim her zaman stresli olmuştur. Guardiola'nın en ünlü seleflerinin çoğu – Bill Shankly, Arrigo Sacchi – iş onlarda çok fazla stres yarattığı için ya istifa etti ya da emekli oldu. En büyük rakibi olarak tanımladığı Klopp da benzer nedenlerle Liverpool'dan istifa etmişti.

Aynı zamanda her zaman büyük ölçüde sabit fikirli, patolojik ve fanatiklere özgü bir çağrı olmuştur. Ve yine de bunu tekrar tekrar yapmayı seçenler bile bunun sizin için son derece zararlı göründüğünü kabul edecektir.

Leyton Orient'in yöneticisi Richie Wellens, söylenmiş Sporcu bu yıl iş stresi nedeniyle artık sakal bırakamadığını; Bir zamanlar Stoke City ve Southampton'lı olan Nathan Jones, tırnaklarını o kadar hararetle yemişti ki kanamıştı. 2002'de yapılan (tamamen bilimsel olmayan) deneyler, bazı menajerlerin maçlar sırasında düzensiz kalp atışlarından şikayetçi olacak kadar stresli olduklarını gösterdi.

Şu anda ABD kadın takımının başkanı olan Emma Hayes geçen ay, “Chelsea'de geçirdiğim sürenin sonunda kendimi kesinlikle sağlıklı hissetmedim” dedi. “Bunun baskı olduğunu söylemek istemiyorum. Bunun sadece stresten ve bana getirdiği zarardan kaynaklandığını düşünüyorum.”

Futbol endüstrisinin büyüklüğü, söz konusu olan para ve medyanın sarsılmaz kontrolü göz önüne alındığında bunun kaçınılmaz olduğunu söylemek cazip geliyor. Ancak bazı açılardan yönetimin artık daha az stresli olması gerekiyor.

Hayes, Mart ayında Arsenal Kadın Teknik Direktörü Jonas Eidevall ile yaşadığı tartışmanın ardından oradan ayrıldı (Marc Atkins/Getty Images)

Çoğu kulüp pozisyonu hafifletti: teknik veya sportif direktörler işe alımla ilgileniyor; Yönetici direktörler sözleşme müzakereleriyle ilgilenir; Oyunları analiz eden ve gözlemciliği koordine eden bütün departmanlar var. Shankly bir psikologla, uzman bir standart eğitmenle veya beslenme uzmanıyla anlaşamadı.

Yine de çok az etkisi olmuş gibi görünüyor; Yönetim daha yönetilebilir hale gelmedi. Tottenham Hotspur'un menajeri Ange Postecoglou, bunun “hayatın her alanında en zorlu iş” olduğunu söylerken biraz abartmış olabilir, ancak onun iddiasını takip etmek zor değildi.

“Siyaset diyebilirsiniz ama daha zor” dedi. “Rolün görev süresi ve uzun ömürlülüğü artık bu işe gireceğiniz ve çok az kişinin bundan yara almadan çıkacağı anlamına geliyor.” bir seçim mi? Her hafta sonu bir tane içerim dostum. Bir seçeneğimiz var ve ya oylanırız ya da oylanırız.”

Bu kısmen futbolun perde arkasında sorumluluk devretmesine rağmen kamera önünde bunu yapmamasına bağlanabilir. Yöneticiler, özellikle İngiltere'de, genellikle kulübün halka açık tek yüzü olmaya devam ediyor.

Brentford'la çalışan spor psikoloğu Michael Caulfield, “Her şey hakkında yorum yapmak zorundasınız” dedi. BBC Radyo 5 Canlı geçen hafta. “Covid'den Brexit'e, bahsetmek istediğiniz her şeye kadar: çukurlar, trafik, hamburger fiyatları. Futbol bu iş yükünü dağıtma konusunda iyi değil. Bir kişi için çok fazla.”

Brighton baş antrenörü Fabian Hurzeler Temmuz'daki açılışında (Steven Paston/PA Images, Getty Images aracılığıyla)

Bu anakronizmin pratik avantajları var – bir kulüp yöneticisinin özel olarak belirttiği gibi, meşru bir şekilde cevabını bilmediğini söyleyebilen bir yöneticiye belirli sorular sorulduğunda hayatı kolaylaştırır – ancak mutlak sorumluluğun olduğu izlenimini verir. Kulüp bir kişinin omuzlarında duruyor.

Ancak daha da önemlisi, futbolun esas olarak yöneticileri aktif olarak vazgeçmekten caydırdığı gerçeğidir. Guardiola bir istisna olarak görülebilir ama aynı zamanda bir rol model olarak da tasvir ediliyor; Son on beş yıldır efsanesinin kalbinde yer alan takıntı, bir yöneticinin nasıl olması gerektiğine dair bir plan oluşturdu.

Örneğin Brighton'ın 31 yaşındaki baş antrenörü Fabian Hurzeler'in televizyon ya da film izlememesi, ancak “zihniyet” ile ilgili kitaplar okuması anlamlıdır.

“Yüksek performanslı insanların zihniyeti nedir? Elon Musk, Steve Jobs, Mark Zuckerberg gibi insanlar. Nasıl davrandıklarını, nasıl bu kadar başarılı olduklarını anlamayı seviyorum” dedi bu sezon. Fabian Hurzeler'in okuma materyali kendisine ait ama bu, kapatmak gibi görünmüyor.

Aslında çoğu Premier Lig menajeri nasıl rahatladıklarını anlatmakta zorlanıyor. Elbette pek çok kişi bu sporu yapıyor – önemli bir yüzde padel'i çok seviyor; Hurzeler, kulübünün antrenman tesisinde bir kort inşa etmesi için kulis yapan birkaç kişiden biri – ama dışarıdan gerçek bir ilgi nadir görünüyor.

Nuno Espirito Santo “pencereye gidip Trent Nehri'ne bakmayı” seviyor. Gary O'Neil, Wolves tarafından kovulmasından önceki akşam, çocuklarıyla birlikte Wonka filmini izlemeyi bitirmek için zaman ayırmıştı. “Beyni kapatmanın önemli” olduğunu biliyordu. Ama aynı zamanda tam olarak ne kadar zamanının kaldığını da biliyordu. “Bir saat altı dakika dinlenmeye çalışacağım” dedi.

Trent Nehri ormanın arazisinden akıyor. Menajeri Nuno nehri izlemekte teselli buluyor (Michael Regan/Getty Images)

Caulfield, Brentford'un başantrenörü Thomas Frank'ı bir teknik direktör için alışılmadık derecede dengeli biri olarak tanımladı; padel oynuyor (belli ki), kayak yapıyor, İspanya'daki evinde vakit geçiriyor, futbolla hiçbir ilgisi olmayan arkadaşları var – ama hatta “Sezon boyunca neredeyse her uyanık anında beyninin bir sonraki maçı düşündüğünü” itiraf etti.

Bazen eşiyle birlikte televizyonda iç tasarım programları izlediğini söyledi. Ama yalnızca onu bunu yapmaya “zorladığı” için. Şu anda Portekiz'i yöneten Roberto Martinez, 2015 yılında The Telegraph'a oturma odasını bir kanepe ve iki televizyon içerecek şekilde tasarladığını söyledi: biri karısının normal televizyonu izlemesi için, diğeri ise futbol maçlarını izlemesi için.

Bunların hiçbiri elbette sağlıklı değil. İngiltere'deki mevcut ve eski yöneticileri temsil eden yönetim organı olan Lig Yöneticileri Derneği, üyelerini bir tür iş-yaşam dengesi bulmaya teşvik etmek için bir el kitabı yayınladı; Bitkin ve yorgun olduklarında en iyi şekilde çalışamayacaklarını belirtmek sıkıcıdır.

Caulfield, “En büyük sorun bu” dedi. “Futbol çok yorucu. “Haftanın yedi günü orada olma” kültürünün bir noktada bitmesi gerekiyor. Yöneticilerin de oyuncuları kadar kendi enerjilerini yönetmeleri gerekiyor. Biz bu düzeyde baskı ve kontrol altında, haftanın yedi günü, günün 24 saati çalışacak şekilde tasarlanmadık.”

Görünüşe göre Guardiola bunun kanıtı olacak. Tabii yönetici olmanın belirtileri artık daha kötü. Yenilgilerden sonra giderek daha fazla acı çekiyor. Ama işler iyiyken de durum pek farklı değil; yıllardır onlarla uğraşıyor. O karanlık röportajlardan birinde şef Garcia'ya “Bırakmamın bana iyi geleceğini düşünüyorum” dedi.

Bunu biliyor ama yine de bilemeyecek. Pek çok meslektaşı gibi o da daha fazlasını öğrenmek için geri gelmeye devam edecek.

(En iyi fotoğraflar: Getty Images)