Tarım Bakanlığından şeker fiyatı ve stoklarına yönelik açıklama

Zakariya

Global Mod
Global Mod
Şeker fiyatları ve stoklarına yönelik tartışmalar sürerken, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı.

Dünyada ve Türkiye’de besin kesimi girdi maliyetlerinde pandemi süreciyle başlayan ve Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden bir artış trendi yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, “Diğer taraftan, bu gözle görülür münasebetin yanında piyasada bir grup spekülatif hareketlerin çok yüksek fiyat artışlarına niye olduğu da görülmektedir. Hatırlanacağı üzere ayçiçek yağında geçtiğimiz günlerde yapılan spekülasyonlar vatandaşımızı spekülatif fiyatlarla temin yoluna gitmeye maruz bırakmıştı. Şu anda piyasada şeker konusunda da ayçiçek yağı konusunda da olduğu üzere misal spekülatif bir hareket yaşanmaktadır” tabirlerine yer verildi.

Türkiye’nin 2020-2021 üretim periyodundan 400 bin ton şeker rezervi mevcut olduğu söz edilen açıklamada, 2021-2022 üretim devrinde ise 2.5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacmin 2.9 milyon tona ulaştığı kaydedildi.

Türkiye’nin yıllık şeker gereksiniminin 2.7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk gereksinim fazlası şeker üretiminin bulunduğu tabir edilen açıklamada, “Yeni dönemdeki üretim ölçümüzle birlikte ülkemizde şeker arzıyla ilgili hiç bir ıstırap yaşanmayacaktır. Bakanlığımız kimi şeker üreticisi firmaların maliyetlerinin fazlaca üstünde piyasaya mal vermeye çalışmalarının ve stokçuluğa tevessül etmelerinin önüne geçecek her türlü imkâna sahiptir. bir evvel olduğu üzere bundan daha sonra da bu bahiste gerekli önlemleri acilen alacak ve uygulamaya koyacaktır. Bu bağlamda, Türkşeker’in uyguladığı Raf Fiyat Garantili (RFG) sistem ile kesin tüketici uygun fiyatlarla şekere ulaşabilmektedir. Lakin imalatçı firmaların şeker tedarikinde birtakım zorluklar yaşadığı da bilinmektedir. Bakanlığımız şeker üreticisi firmalara gerekli ihtarları yapmış, sonucunda özel kesimdeki birtakım firmalar çuval şeker meblağlarını 800 TL’den 575 TL bandına indirmiştir” denildi.

Kelam konusu meblağların kalıcı hale dönüşmemesi durumda bakanlığın piyasanın istikrarda kalması için gerekli önlemleri alacak ve üretici firmaların uygun maliyetle şeker tedarik etmesini sağlayacağı kaydedilen açıklamada, “Türkşeker elindeki şekeri başta küçük üreticiler olmak üzere Ramazan ayı öncesi imalatçı tüm firmalara kapasite raporları dikkate alınarak süratli bir biçimde arz edecektir. Bu uygulamayla yalnızca son tüketici değil, hem de imalat yapan firmalara da uygun fiyatlara şeker tedarik edeceklerdir” tabirlerine yer verildi.