Bernie Williams, Dünya Serisinden New York Filarmoni Orkestrası'na “gergin” bir yolculukta

semaver

New member
Bernie Williams için sopayı yakalamak kolaydı. New York Yankees'teki kariyeri boyunca, ister bahar antrenmanlarında ister play-off'larda, ister alev atıcıyla ister mafsallı bir oyuncuyla karşı karşıya olsun, her durumda aynı güvenilir 34 1/2 inç, 33 ons Rawlings modelini çıkardı.

Ancak müzik farklıdır.

Williams, “Gitar seçerken performans önemlidir” dedi. “Bu, yaratmak istediğiniz ses ve çalacağınız müzikle ilgili. Doğru performans için doğru enstrümana ihtiyacınız var ve bu zamanla değişir.”

Bu kez sanatta ikinci büyük lig maçına çıkmaya hazırlanan eski dış saha oyuncusunun canını sıkan şey de bu. Williams, şimdi hayatının ikinci perdesinin ortasında olan, beş kez All-Star ve dört kez Dünya Serisi şampiyonu olan Williams için destansı bir dönüm noktası olan Çarşamba günkü bahar galasında ilk kez New York Filarmoni Orkestrası ile gitar çalacak.

Peki hangi gitar? Akustik çelik tel mi? Kemer tepesi mi? Williams birkaç hafta önce “Santana benzeri ses için” elektrikliye geçmeyi bile tercih edebileceğini söylemiş ancak bunun “bu ortam için çok abartılı” olabileceğini de eklemişti.

1991'den 2006'ya kadar tüm kariyerini Yankees'te geçiren Williams, Latin Grammy adaylığı ve eleştirmenlerin beğenisini kazanan başarılı bir müzisyen olarak kendini kanıtladı. Yine de, 55 yaşında başka bir kutsal New York mekanında (Yankee Stadyumu'nu düşünün, ama daha iyi akustiğe sahip) ilgi odağı haline gelme düşüncesi Williams'ın kelebeklerini uçuruyor.

Çarşamba günü caz sanatçısı Jeff Tyzik tarafından yeniden düzenlenen 2009 tarihli “Moving Forward” adlı parçasından bir seçki çalacak. Liderliği ünlü şef Gustavo Dudamel devralacak.

Williams, “Herhangi bir sahnede olduğum kadar gergin olmayı bekliyorum” dedi. “Fakat bunun Dünya Serisinin 7. Maçını oynamaktan farklı olmayacağını düşünüyorum, anlıyor musun?”

Son soruya cevap vermek gerekirse: Hayır Bay Williams, biz Olumsuz bilgi. Beyzbol tarihinde, beyzbolun Sonbahar Klasikleri ile Filarmoni'nin Bahar Galası deneyimini karşılaştırmaya istekli olacak hiç kimse yok. Ruth'un İnşa Ettiği Ev'de ve Leonard Bernstein'ın 1962'deki açılış gecesinde şef olarak vaftiz ettiği konser salonunda başka hiç kimse çalmadı.

Williams'ın ödülü, New York Filarmoni Orkestrası'nın başkanı ve CEO'su için diş gıcırdatması anlamına geliyor. Gary Ginstling sıkı bir Mets hayranıdır.

Ginstling bir telefon görüşmesi sırasında “Bunun benim için son derece zor bir karar olduğunu söylemeliyim” dedi. “Bölgede emekli Mets'i aradım. Ama hiç kimse Bernie Williams'a mum tutamaz.”

Bernie Williams emekliliğinden bu yana beyzbol maçlarından önce milli marşı söylüyor. İşte 2021'de Oakland Athletics ile Minnesota Twins arasındaki maçta. (Darren Yamashita/USA Today)

Bu deneyim, Williams'a ilk büyük lig mücadelesini hatırlatmaya yetiyor. Vurucu oyuncu, 7 Temmuz 1991'de Yankee Stadyumu'ndaki üçüncü vuruşta solak hurdacı Jeff Ballard'a karşı sahaya çıktığında 22 yaşındaydı. Bu pek de yıldız bir açılış notu değildi. Beyzbol-Referans kutusu skoru o anı şu şekilde ölümsüzleştirdi: Topraklama: 3B-1B (zayıf 3B).

Yolculuk daha iyi hale geldi. Williams beşinci turda kurban uçuşunda yarıştı ve dokuzuncu turda saha içi tekli koşuyla eve bir koşu daha getirdi.

Williams bu çıkışla ilgili olarak “Gerçekten gergin olduğumu hatırlıyorum” dedi. “Kariyerim ve büyük liglerde kalma yeteneğim konusunda pek çok belirsizliğin olduğu bir zamanı hatırlıyorum. “İnsanlara neler yapabileceğimi gösterme fırsatını yakalamak istedim.”

Bir hafta sonra Williams, Anaheim Stadyumu'nda California Angels karşısında ilk home run'unu yaptı. Chuck Finley'nin sol orta saha duvarının üzerinden attığı hızlı topa vurdu. Buradan yola çıktık: 16 sezonda 287 home run ve 147 çalıntı üs ile 0,297 vuruş ortalaması.

14 Temmuz 1991
Bernie Williams kariyerindeki ilk sayıya ulaştı pic.twitter.com/nYIteNuXlL

– NY Yankees Gerilemeleri (@yankeethrowback) 19 Şubat 2022
Williams, Yankees'in 1998'den 2000'e kadar art arda üçü olmak üzere dört Dünya Serisi şampiyonluğu kazanmasına yardımcı oldu. Kariyerindeki 22 sezon sonrası ev koşusu, Manny Ramírez (29) ve José Altuve'nin (27) ardından tüm zamanların üçüncü sırasında yer aldı.

Bu özet bazen onun müzik kariyerine de uygulandı, çünkü Williams'ı pahalı yeni bir hobiye sahip başka bir emekli atlet olarak görmemek kolay olurdu. Ancak hayat boyu süren müzik yolculuğu New York Filarmoni Orkestrası'nın ilgisini çeken şeylerden biri. Lincoln Sahne Sanatları Merkezi'ndeki David Geffen Salonu'nda düzenlenecek bahar galası, müzik eğitimi için bir bağış toplama etkinliğidir. Ginstling, genç izleyicilerin Williams'ın sanatına olan bilimsel bağlılığından ilham almasını istiyor.

William'ın ilk öğretmeni babasıydı. Başarılı bir tüccar denizci olan Bernabé Williams, İspanya'dan 7 yaşındaki oğluna bir hediyeyle döndü. Oğlunun asla elinden bırakmadığı bir gitardı. Aile daha sonra Porto Riko'daki mahallelerinde bir gitar öğretmeni buldu ve Bernie dokuz yaşındayken diğer yıldız öğrencilerle birlikte yerel bir radyo istasyonuna çıktı.

Williams, “Gitar öğretmeninin kendisinden ders alan bir sürü olağanüstü çocuğu vardı” diye hatırladı Williams. “Onlara o radyo programında bir veya iki şarkı çalma fırsatı verirdi. … Harika bir deneyimdi ve sonrasında gelecek her şeye zemin hazırladı.”

Williams, beyzbol kariyeri boyunca, özellikle de 2001 yılında akciğer hastalığından ölen babasının kaybının acısını çekerken, oynamaya devam etti. Eski davulcu daha sonra ilk albümü “Moving Forward”a hazırlanmak için Purchase'deki New York Eyalet Üniversitesi'nde bir yıl boyunca gitar ve kompozisyon eğitimi aldı. Bu albüm, aralarında Bruce Springsteen, Jon Secada ve Dave Koz'un da bulunduğu 14 sağlam parça sayesinde sadakatini pekiştirdi.

Bernie Williams ve müzisyen Jon Secada, 17 Nisan 2009'da New York'ta düzenlenen Grammy SoundCheck sırasında sahne alıyor. (Joe Kohen/WireImage)

Ama sonunda Williams uzmanlığını resmileştirdi. Lisans derecesine giderken prestijli Manhattan Müzik Okulu'na kaydoldu.

Williams, “Size şunu söyleyeyim, sezon sonunda attığım home runların hiçbiri bana yardımcı olmadı” dedi. “Gerçekten kendimi yeniden keşfetmem gerekiyordu. Ve çok tuhaf bir şekilde birlikte çaldığım çocukların hayranlığını kazanmam gerekiyordu çünkü Manhattan Müzik Okulu'na geldiklerinde hepsi kendi enstrümanlarında virtüözdü.

“Ben odanın arka tarafındaki yaşlı adamdım. Bütün soruları sordum ve ben bütün notları yazmayı bitirene kadar kimsenin tahtayı silmemesini istedim.”

Williams iş uğruna diploma almadı. Bu deneyim onun basketbolculuktan sanatçılığa yükselişine işaret ediyordu.

“Sanırım okul bana müzisyen olmak istememin nedenleri ve müzik yapımcıları olarak bu dünyayı daha iyi bir yer haline getirme sorumluluğumuz konusunda büyük bir fikir verdi” dedi. “Müziğin neşesini ve gücünü dünyanın iyiliği için kullanmak kesinlikle inanılmaz.”

Bahar galasının mesajı burada yatıyor ve Ginstling gibi bir Mets hayranının bile evde neden bir Yankee'ye sarıldığının altını çiziyor. Çarşamba günkü çok yönlü tasarı, Filarmoni Orkestrası'na yeni hedef grupları tanıtmayı amaçlıyor. Seçki, Richard Strauss'un “Der Rosenkavalier” adlı süitinden, rapçi Common'un iki parçasına ve Güney Koreli soprano Hera Hyesang Park'ın söylediği “Bachianas Brasileiras No. 5” adlı aryaya kadar uzanıyor.

Ginstling, “Sanırım beni bu kadar heyecanlandıran da bu” dedi. “O gece, muhtemelen New York Filarmoni Orkestrası'nı ilk kez duyacak olan çok sayıda Bernie Williams hayranını evimize getireceğiz. Bernie'yi duymak onlar için harika olurdu ama orkestranın Strauss'u çaldığını duymalarını istiyoruz. Ve onların, parçasını çaldığımız gelecek vaat eden besteci Nina Shekhar'ı orkestra tarafından çalınmasını istiyoruz.

“Umarım sadece Bernie'yi değil, tüm repertuvarı sevip geri dönerler.”

O zamana kadar Williams bazen beklenmedik bir şekilde sabah 2:30'da uyanıyor ve gitarını alıyor. Hala yarı uyanık, tekrar uykuya dalmadan önce notalar tam olması gerektiği gibi çıkana kadar tıngırdatıyor.

“Bu, böyle bir etkinlik için ihtiyacınız olan hazırlık düzeyidir” dedi. “Çünkü sinirler bozulduğunda kontrolü elinizde tutmak ve durum ortaya çıktığında donup kalmamak istersiniz. Bunun tek panzehiri iyi bir hazırlıktır.

“Bu, ön plana çıkan her şey için geçerli ve büyük beklentiler ve büyük baskı gerektiriyor.”

Williams müziğiyle manşetlere çıkan ilk oyuncu değil. 1964 yılında, Yogi Berra, Phil Linz adlı bir yardımcı saha oyuncusunun armonikayla çaldığı “Mary'nin Küçük Bir Kuzusu Vardı” şarkısını duymaktan yorulunca, Yankees otobüs yolculuğu gergin bir hal aldı.

Ama bu “New York Phil mızıkası”ydı. New York Filarmoni tamamen farklı bir oyundur.

Williams, “Beyzbol bana baskı altında nasıl performans göstereceğimi öğretti ve bu kesinlikle bunu test edecek” dedi.

(En üstteki fotoğraf: Mychal Watts / Getty Images)